Irland är känt för sin muntra och melodiösa folkmusik. Få länder har lyckats så väl med att förknippas med en viss genre. Musiken är oftast mycket uppskattad och lätt att känna igen. Låtarna framförs ofta med fokus på sången, som tidigare sjöngs i a cappella men även moderna låtar går fortfarande i liknande toner.

Irländska folkmusikens utveckling

Som all musik har även den irländska folkmusiken utvecklats, framför allt skedde en förändring under 1960-talet. Då influerades den irländska musiken mer av populärmusiken från omvärlden, vilket ledde till nya trender. Utvecklingen lade en grund för nya band, som än idag är populära. Ett av dessa band är The Dubliners, som förmodligen är en av de mest kända grupperna inom irländsk folkmusik än idag.

The Dubliners

Gruppen hade det som nu förmodligen skulle kallas det traditionella soundet. Även om den riktigt traditionella irländska folkmusiken lät annorlunda är ändå The Dubliners mer lik än senare uppkopplingar. De spelade akustiska instrument som kombinerades med mycket fokus på sången. Sångerna följer traditionen att det är mer som historier som berättas på ett melodiskt sätt ackompanjerade med instrumentens toner. Några av de mest kända låtarna är ’Whiskey in the jar’ och ’The Wild rover’. Deras låtar kan höras på irländska pubar världen över och i synnerhet vid St Patrick’s Day-firande.

The Pogues

Ytterligare ett känt band vars sound härstammar från den irländska folkmusiken är The Pogues. De har dock utvecklat musiken ytterligare och klassas snarare som folkrock. Låtarna går oftast i ett snabbare tempo och de innefattar lite andra instrument. Sångtexterna är dock fortfarande som historier, som inte sällan är lite fräcka eller med fyndig kvickhet. Deras låtar är trallvänliga och uppmuntrar till dans och allsång. Därför är de populära att spela i bar- och pubmiljöer, då de ofta förmedlar en glad stämning. The Pogues har också tillsammans med Kirsty McColl spelat in en av de mest spelade julsångerna, Fairytale of New York.