Irland är kanske inte mest känd för sin mat, kosten påminner till viss del om traditionell svensk mat. Det är ganska stabbig mat med mycket potatis, kål och kött. Bland de mest kända rätterna hittar vi irish breakfast och fish and chips, som båda påminner om svenska lunchrätter.

Fish and chips

Kanske den mest kända rätten från den här delen av världen och en utmärkt lunchrätt. Även om den är mer associerad med England är det också vanligt att hitta på irländska pubar. Man kan säga att det är en något fetare variant av den svenska lunchrätten panerad fisk med potatis och filsås. Fisken är här istället friterad, helst med beer batter (frityrsmet med öl i) och potatisen består av pommes frites, som serveras med ärtor och tartarsås (remouladsås).

Irish breakfast

Detta är i stort sett samma sak som english breakfast. Trots namnet lämpar sig denna rätt mycket väl att ätas som lunch, då det är varm mat med komponenter som är väldigt matiga. Rätten innehåller stekt ägg, vita bönor i tomatsås, korv, bacon, stekt tomat, svamp, blodpudding (black pudding) och hash brown (liknande potatisbullar) samt rostbröd. Man får oftast utvalda delar av detta och det kan variera något mellan olika områden vad man kan förvänta sig. Fördelen är att frukosten ofta serveras någorlunda sent så om man är ute för en tidig lunch kan man få ett rejält mål mat till en relativt liten peng. English breakfast är nämligen ofta betydligt billigare än den vanliga lunchmenyn.

Vegetariska alternativ

En glad nyhet för vegetarianer är att det blir allt vanligare med vegetariska irish breakfasts. Det kan vara lite svårare på landsbygden men i större städer och i synnerhet i Dublin finns det många pubar och restauranger som serverar en vegetarisk, eller även vegansk variant.

Boxty

Boxty är som en blandning mellan rårakor och potatisbullar. Det är råriven potatis som blandas med potatismos och formas till tunna biffar som man steker gyllene.