När man går igenom en irländsk meny kan man se en trend som baseras på vad ön hade för råvaror förr. Kosten innefattar ofta potatis i någon form tillsammans med kött eller fisk. Här nedan hittar du några av de vanligaste rätterna.

Irländsk gryta

Det är en vanlig gryta, oftast gjord på kött, lök, selleri, morötter och andra rotsaker. Grytan serveras med potatis och/eller bröd. Brödet får gärna vara soda bread.

Soda bread kallas så för att det är gjort på bakpulver (baking soda) istället för jäst. Bakpulversbrödet är en stor del av den irländska kosten. Enligt sägnerna ska detta bröd till och med hjälpa till att hålla ondskan borta och släppa ut älvor. Även om det inte skulle stämma är det ett ypperligt tillbehör till allt på den irländska menyn.

Potatisbröd

En annan variant av bröd är stekt potatisbröd. Det görs på överbliven kokt potatis som blandas med mjöl, smör och bakpulver och gräddas sedan i stekpanna. Bröden serveras varma till maten.

Kål och bacon

Potatisbröd passar också bra med stekt kål och bacon, som är en gammal och traditionsenlig rätt från det irländska köket.

Cottage pie

Den här rätten var också ett sätt att ta vara på rester från början. Man tar grytan från dagen innan, toppar den med potatismos och gratinerar allt i en form i ugnen. Detta är en utmärkt lunchrätt för den riktigt hungriga, där man får en gratäng med allt i ett.

Colcannon

Detta anses av många vara bra tröstmat. Rätten består av potatismos med bitar av kål i och mycket smör och serveras gärna med bacon.

Seafood chowder – Skaldjursstuvning

Chowder är en soppa eller stuvning som görs på fisk och/eller skaldjur tillsammans med rotsaker. Det är perfekt för den som vill ha en lättare måltid. Är man hungrig behöver man inte oroa sig, den serveras ofta med det traditionella brödet.